Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ο χυμός ροδιού βάζει… φρένο στον καρκίνο του μαστού

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του ροδιού είναι ήδη γνωστές και οφείλονται στα πολύ δραστικά αντιοξειδωτικά φυτοχημικά του στοιχεία. Η νέα γνώση που προστέθηκε πρόσφατα στο οπλοστάσιο των εναλλακτικών, φυσικών θεραπειών είναι ότι ο χυμός του ροδιού εμποδίζει τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές είναι εντυπωσιασμένοι από την αποτελεσματικότητα του ροδιού στο σταμάτημα της εξέλιξης της νόσου.
Αναστέλλει τον καρκίνο;
Μέχρι τώρα oι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει ότι το εκχύλισμα του πολύτιμου φρούτου αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο δέρμα, τον πνεύμονα, το παχύ έντερο και τον προστάτη. Την προσοχή τους τράβηξε η μοναδική βιοχημική σύνθεση του ροδιού, που είναι
πλούσιο σε τανίνες και φλαβονοειδή (ελλαγικό οξύ, λουτεολίνη, οξύ του ροδιού – punicic acid). Χάρη σε μια νέα έρευνα που πραγματοποίησε το τμήμα Βιολογίας Κυττάρου και Νευροεπιστημών του πανεπιστημίου California Riverside, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι ο συμπυκνωμένος χυμός ροδιού (1%) σταματάει τελείως την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του μαστού. Αυξάνοντας τη συμπύκνωση του χυμού στο 5% παρατήρησαν ότι επιπλέον θανατώθηκε σημαντικό τμήμα των καρκινικών κυττάρων, χωρίς να πειραχτούν υγιή κύτταρα. Ακόμα, ο χυμός κατάφερε να μειώσει τη φλεγμονή και τον αντίκτυπό της στην εξέλιξη του καρκίνου (η φλεγμονή θεωρείται ότι επιταχύνει τη μεταστατική διαδικασία). Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι ο χυμός του ροδιού πιθανώς αποτελεί μία πολύ αποτελεσματική φυσική, μη τοξική θεραπεία για την πρόληψη της εξέλιξης του καρκίνου γενικώς. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23065001)

Πόσα φλιτζάνια;
Στην πράξη, το ισοδύναμο του συμπυκνωμένου χυμού ροδιού που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη αντιστοιχεί σε περίπου 2-3 φλιτζάνια χυμό ροδιού. Όμως, όπως συμβαίνει και στον καρκίνο του προστάτη (η εξέλιξη του οποίου μπορεί να επιβραδυνθεί με ένα φλιτζάνι χυμό ροδιού σε καθημερινή βάση – σύμφωνα με έρευνες: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2989797/), ενδεχομένως και στον καρκίνο του μαστού έστω και ένα φλιτζάνι την ημέρα να κάνει τη διαφορά.

* Για να στύψεις το ρόδι δε χρειάζεται να έχεις αποχυμωτή. Μπορείς να το στύψεις και στον κοινό λεμονοστύφτη. Όσα σπυριά δεν πολτοποιηθούν, τα τρως με το κουτάλι και έτσι δεν αφήνεις τίποτα να πάει χαμένο.

Πηγή: www.goldenmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...