Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Το μύρτιλο ενισχύει τη μνήμη.

Δύο φλιτζάνια χυμού μύρτιλων την ημέρα «θωρακίζουν» τη μνήμη, εκτιμά μία νέα αμερικανική μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, εκτός από τις ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, ο γευστικός σκουρόχρωμος χυμός προστατεύει επίσης από τη φθορά της μνήμης.

Στα πειράματα που πραγματοποίησαν...

συμμετείχαν 18 εθελοντές που είχαν «πατήσει» τα 70. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες: στη μια χορηγούσαν καθημερινά δύο κούπες χυμό μύρτιλων, ενώ στη δεύτερη έδιναν ένα υποκατάστατο.

Και οι δύο ομάδες υποβάλλονταν συχνά στα ίδια ακριβώς τεστ μνήμης και αξιολόγησης της μαθησιακής τους ικανότητας, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν διαφορές.

Σε διάστημα μόλις 12 εβδομάδες από το ξεκίνημα της δοκιμής, οι εθελοντές που έπιναν χυμό μύρτιλων είχαν ήδη μεγαλύτερη ευκολία στην αποστήθιση λέξεων, ενώ συγκέντρωναν υψηλότερη βαθμολογία και στα υπόλοιπα τεστ. Ακόμη, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταθλιπτική συμπεριφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους.

«Τα πρώτα αυτά ευρήματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση μύρτιλων θα μπορούσε να αποτελέσει μια επιτυχή προσέγγιση για την καθυστέρηση της φθοράς της μνήμης ή τη μείωση των νευροεκφυλιστικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται με την πάροδο των ετών», αναφέρει στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural and Food Chemistry», ο κ. Ρόμπερτ Κρικόριαν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σπουδαία οφέλη που έχουν τα μύρτιλα οφείλονται στις ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που διευκολύνουν τη ροή των πληροφοριών μέσα στον εγκέφαλο. 

πηγή : www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...