Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014

Acerola cherry. Το κεράσι με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Το κεράσι Acerola είναι ένα από τα φρούτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περίπου 1600mg ανά 100γρ καρπών, 10 φορές περισσότερο από τα πορτοκάλια. Επίσης είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών A και B. Είναι πολυετές φυτό με επιστημονική ονομασία Malphighia Emarginata, είναι γνωστό και ως Barbados Cherry ή West Indian Cherry. Προέρχεται από την νότια και κεντρική Αμερική, ενώ καλλιεργείται και βορειότερα έως το Τέξας. Μπορεί να αναπτυχθεί σαν θάμνος αλλά και σαν δέντρο ανάλογα με το κλάδεμα. Το ύψος του κυμαίνεται από 1,9μ. - 3μ.. Οι καρποί έχουν γλυκιά υπόξινη γεύση, διάμετρο 1εκ. - 3εκ. και βάρος 3γρ - 5γρ., ενώ κάθε καρπός
περιέχει τρεις σπόρους. Οι καρποί μετά την συγκομιδή πρέπει άμεσα να καταναλωθούν ή να μεταποιηθούν γιατί δεν αντέχουν πολλές μέρες στην ψύξη 3 - 5 μέρες. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους και μοσχεύματα, δεν μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες χαμηλότερες από -2Co, ενώ λόγο του ρηχού ριζικού συστήματος δεν έχει αντοχή στους δυνατούς ανέμους. Προτιμά καλά στραγγιζόμενα αμμώδη εδάφη. Σε ηλικία 4 ετών το φυτό φθάνει σε ύψος 1,9 - 2 μέτρα. To ph του εδάφους πρέπει να είναι 6,5 - 7,5 ενώ η υπερβολική άρδευση μπορεί να καταστρέψει τις ρίζες του φυτού. Ανθοφορεί σχεδόν όλο τον χρόνο και αυτό μπορεί να ρυθμιστεί με την άρδευση. Το φυτό όταν δέχεται άρδευση προκαλείτε ανθοφορία. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία. Φυτό 8 ετών μπορεί να αποδώσει 30 - 60 κιλά καρπούς. Η απόδοση των φυτών μέχρι τα 20 χρόνια αυξάνεται και στην συνέχεια μειώνεται, ωστόσο μπορούν να είναι παραγωγικά ακόμα και μετά από 40 χρόνια.Ποικιλίες : B-17, Dwarf, Beaumont, Haley, Hwaiian Quen, Red Jumbo, Florida Sweet κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...