Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Διάθεση της παραγωγής.

Αυτό που απασχολεί τους περισσότερους υποψήφιους και νυν καλλιεργητές είναι η διάθεση της παραγωγής. Πήραμε τα φυτά, τα μεγαλώσαμε με κόπο και φροντίδα, έβγαλαν καρπούς και τώρα τι κάνουμε ; Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και επιλογές για την διάθεση της παραγωγής, όμως θα πρέπει να τις αναλύσουμε και να σκεφτούμε ποια πραγματικά μας συμφέρει σε βάθος χρόνου. Οι καλλιέργειες των υπερτροφών είναι πολυετής και αυτό θα πρέπει να είναι ένα από τα βασικά μας κριτήρια, δηλαδή ο τρόπος διάθεσης της παραγωγής μας θα πρέπει να αντέξει σε βάθος χρόνου.
 
Ας δούμε παρακάτω τις επιλογές που έχουμε και ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα θετικά και τα αρνητικά τους.....
Η διάθεση της παραγωγής θα μπορούσε να γίνει σε χονδρέμπορους, οι οποίοι θα απορροφήσουν όλη την παραγωγή και θα την αγοράσουν στο χωράφι. Το θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν έχουμε έξοδα συσκευασίας και μεταποίησης του προϊόντος, όμως η τιμή στην οποία θα πουλήσουμε το προϊόν μας, εξαρτάται σε έναν μεγάλο βαθμό από τον χονδρέμπορο και αυτό έχει ως συνέπεια τις περισσότερες φορές η τιμή να είναι πολύ χαμηλή. Αυτό συμβαίνει διότι σε περίπτωση που δεν τα ΄΄βρούμε΄΄ στην τιμή το ευπαθές προϊόν μας θα μείνει αδιάθετο, με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να πουλήσουμε τελικά σε πολύ  χαμηλή τιμή για να μπορέσουμε να το δώσουμε. 

Υπάρχει όμως και η επιλογή να διαθέσουμε το προϊόν μόνοι μας. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε παρά πολλές επιλογές, η διάθεση του προϊόντος μπορεί να γίνει σε μεταποιητικές βιομηχανίες, σε super market, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και πολλά άλλα. Μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να πετύχουμε πολύ καλές τιμές και εξασφαλισμένη διάθεση όλης της παραγωγής μας. Όμως πρέπει να κάνουμε πολύ καλή έρευνα και να αναζητήσουμε τους καλύτερους πελάτες. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο και δεν μπορούν όλοι να το κάνουν με την ίδια επιτυχία. Πρέπει να αναλογιστούμε όμως ότι στην προσπάθεια να διαθέσουμε μόνοι μας το προϊόν πολύ πιθανόν να έχουμε μεγάλα έξοδα συσκευασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς. Εάν κινηθούμε μόνοι μας στην διάθεση της παραγωγής πρέπει να υπολογίσουμε ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε πάντα καλές τιμές για το προϊόν μας και ότι θα μπορούμε πάντα να το διαθέσουμε εύκολα. Πολλά πράγματα μπορεί να αλλάξουν σε μια διάρκεια τουλάχιστον 25 ετών, κατά τον οποίο θα εκμεταλλευόμαστε την καλλιέργειά μας.

Μια ακόμα περίπτωση είναι η συμμετοχή μας  σε μια ομάδα παραγωγών ή σε έναν αγροτικό συνεταιρισμό. Στην περίπτωση αυτή έχουμε πολλά οφέλη διότι η ποσότητα προϊόντος την οποία θα διαχειριζόμαστε, θα είναι μεγάλη, δίνοντάς μας την δυνατότητα να κλείσουμε καλές συμφωνίες, με καλή τιμή και για πολλά χρόνια. Όταν η προσπάθεια συνοδεύεται και από την δημιουργία μεταποιητικής βιομηχανίας, τότε τα κέρδη του κάθε μέλους αυξάνονται πολύ. Ο παραγωγός πλέον απολαμβάνει το κέρδος από την αγορά των καρπών αλλά και το κέρδος του από την πώληση του μεταποιημένου προϊόντος. Ως αρνητικό σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να αναφέρουμε την πιθανή ασυνεννοησία μεταξύ των μελών που συμμετέχουν, αυτό όμως μπορεί να εξαλειφθεί αν τα μέλη από την αρχή έχουν ξεκάθαρους στόχους και κανόνες λειτουργίας.

Ακόμα μία περίπτωση την οποία πρέπει να αναφέρουμε είναι η κατασκευή ιδιόκτητης μεταποιητικής μονάδας από τον παραγωγό. Βασική προϋπόθεση είναι η καλλιέργεια να είναι μεγάλη γιατί δεν αξίζει να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη επένδυση με λίγα καλλιεργούμενα στρέμματα. Αυτό όμως έχει πολύ μεγάλο κόστος και δεν διαθέτουν όλοι το αναγκαίο κεφάλαιο για να το πετύχουν. Τα οφέλη βέβαια σε αυτή την περίπτωση είναι πάρα πολλά και αυτονόητα. Τα κέρδη θα είναι μεγάλα και αυτό είναι κάτι αναμενόμενο.

Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Ο κάθε παραγωγός πρέπει να αναλογιστεί βάση των δυνατοτήτων του, τί θέλει να πετύχει έτσι ώστε να επιλέξει τον σωστό δρόμο.

 

1 σχόλιο:

  1. αρκετά ενδιαφέρουσα η προσέγγιση και ανάπτυξη του θέματος. ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...